Wednesday, November 30, 2011

Why I Want To Take BIOLOGY ??









Assalam,


Tadi aku belek2 bagasi yg tersimpan bawah katil aku...dah lama tak bukak, sejak awal Semester 2 lagi...skang ni aku dah masuk Semester 4...lama gila kan..haha


Baju-baju penuh dlm beg tu..aku pon dah lupa bahawa aku ada baju2 dlm beg tu..ingat kn kosong je...huhu



By the way, aku nak citer psl satu karangan/essay yg aku jumpa tyme belek2 bagasi tuh...esei yg seorang lecturer Biology, Sir Ilman suruh tulis tyme zaman matrikulasi dulu...aku pon pelik cmne bleh ada ngn aku,,rasa nye dah hantar kt lecturer tuh...emmm,,mungkin aku tak hantar kot...hehe


Ni gambar2 asal kertas karangan tuh...



klik utk tumbesaran gambar


klik utk tumbesaran gambar


Ok, ni adalah apa yang aku tulis...in case you cannot see clearly in the pictures...

       My name is Muhammad Fahmi Faiz bin Mohd Rosli. I was born at Hospital Besar Ipoh, Perak. I obtained my first education at Sekolah Kebangsaan Kampong Pasir Puteh, Ipoh, Perak. Then, I moved to Kelantan at the age of 10 because my mother who works as a teacher is ordered to serve at Kelantan. I obtained 5A's in my UPSR examination and managed to further my study at MRSM Kuala Krai, Kelantan. There, I involved in Choral Speaking team and taekwondo team. With the result of 8A's in the PMR, I further my study at MRSM Taiping, Perak and able to get 5A's and 4B's in my SPM. After several months of holiday, I was offered a place at Kolej MARA Kulim and now I am taking Biology as one of my major Matriculation subjects at Kolej MARA Kulim.

       First of all, I want to study Biology because I want to become a pharmacist. The job of a pharmacist is to prescribe pills and medicines that he or she needs to take. This job is quite a hard job because a pharmacist must be able to prescribe his patients with the correct dose. One small mistake maybe become very dangerous to the patient.

       At Kolej MARA Kulim, I join the Conservation of Biodiversity Club. The wildlife in Malaysia such as elephants, Malayan tigers, and other species are almost become extinct. That is why I took Biology as I want to know these animals closer in their habitat. That is also why I joined the Conservation of Biodiversity Club, so that I could find a way to prevent these endangered species from extinction.

           Beside that, the oil spillage that occured recently had worried many scientists, marine biologists and many more non-profit organizations. They fear that the oil spillage would affect the fish, coral reefs and many more sea creatures. If I know how to save these aquatic creatures from these catastrophe, I will be very grateful. I want to be a part of that solution.

         When I learned the Biology subject in Form 4 and Form 5, I can and know how to take care of my health because of the knowledge that I learnt in Biology. I manage to maintain my body health in order to be as fit as a fiddle. I want to further my study in this subject in order to keep my body healthy and in a good shape.

           As a conclusion, I know my decision to take Biology is a correct choice. Based on the reasons stated above, that is why I chose Biology for my Matriculation subject.


Haha, ayat berterabur...cuti after SPM kan lama...so, English pon ingat2 lupa dah...lalala~

Wassalam =)

Monday, November 7, 2011

GiveAway : Virus Go Away





Assalam,


Hari ni aku nak buat my first GiveAway (GA) diberi tajuk Virus Go Away...






Okey, rules dia simple je...


1. Anda kena follow blog CempedakMalaya...kalau dah follow, bagus :)


2. Copypaste banner di atas, letak pd entry anda & link kn entry kontest ni pd banner tu..


3. Tulis satu entry yg bertajuk "GiveAway : Virus Go Away". 
Tulis SATU ayat kenapa anda memerlukan antivirus dlm laptop/komputer anda..


Cth: Kalau tiada antivirus, laptop saya jadi gila dan takbleh nak bukak dan selalu hang serta vulnerable to virus dan juga  mudah jahanam... :)


3. Tag 3 orang rakan blogger anda dan pastikan dorg tahu bahwa dorg telah di tag utk kontest ni..


4. Letak link entry anda pada ruangan komen di entry ini, supaya aku bleh gi melawat...and you are done :)




Pemberitahuan


1. Contest ini bermula pada 7 November 2011 dan akan berakhir pada 7 Disember 2011 (4 minggu)


2. Pemenang akan dipilih berdasarkan ayat yang paling menarik


3. Keputusan akan diumumkan pada 10 Disember 2011 melalui entry di CempedakMalaya.


4. Hanya ada 2 pemenang. Pemenang pertama akan dapat activation key untuk Kaspersky Internet Security 2012 (1 User)
Pemenang kedua akan dpt activation key utk Kaspersky Anti Virus 2012 (1 User)

5. Kalau penyertaan kurang dari 10, maka secara automatik contest ni akan  terbatal...


Okey, dengan ini saya tag 3 org:


Thanks for visiting ^_^


Thursday, November 3, 2011

Ayuh Bersenam

Assalam,

Di sini terdapat beberapa langkah senaman yang boleh menghilangkan rasa mengantuk dan tekanan. Kepada mereka yang selalu rasa mengantuk ataupun tengah mengalami tekanan, 
Sila ikuti dan lakukan senaman ini. Selamat Mencuba!!

LANGKAH 1
Sebagai permulaan untuk memanaskan badan..tarik nafas dalam-dalam..diikuti gerakan tangan mcm kat atas tu...

LANGKAH 2
Untuk melegakan bahu dan leher anda..buat pergerakan 'ombak' yg perlahan...


LANGKAH 3
Pusing-pusingkan tangan anda 360 darjah,,kemudian buat posing cmtu...(kalau tak keluar bintang pon takpe)


LANGKAH 4
Gerak kekanan kemudian ke kiri..dan tepuk tangan sekuat hati..


LANGKAH 5
Balas balik..gerak ke kiri kemudian ke kanan..dan tepuk tangan sekuat hati jugak...


LANGKAH 6
Untuk menghilangkan mengantuk, hempuk kalkulator Casio FX-570MS ke dahi anda...jgn risau kalkulator tu mampu menahan hentakan yg kuat..
(dah byk kali jatuh kalkulator kt dlm dewan kuliah)


LANGKAH 7
Selepas itu buat gerakan tangan dan badan…bayangkan anda ialah obor-obor...yg riang bergembira di lautan.. ^_^


LANGKAH 8
Kemudian 'vibrate' kn sedikit tangan, kepala dan badan anda…kalau selalu praktis, benda ni akan jadi senang.... :)


LANGKAH 9
Whoa...whoa...bayangkan anda sedang menebar roti canai dengan khusyuk & agresif...usah peduli pandangan orang lain yg melihat anda...


LANGKAH 10
Dah mcm tayammum plak...tp yg ni senang je nak buat...


LANGKAH 11
Pusingkan kepala…boleh membuatkan anda lupa akan segala masalah dunia...


LANGKAH 12
Boleh meregangkan urat-urat di lengan dan kepala...cuba lah


LANGKAH 13
Akhir sekali, ajak kawan-kawan anda bersenam bersama-sama...lebih ramai, lebih seronok...kawan2 juga akan turut sihat seperti anda.. :)


————–
Sekian….SELAMAT MENCUBA ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...