Tuesday, February 28, 2012

Nak tunjuk ni je..

Assalam, 


Aku takde nak update apa2 pun...cuma nak tunjuk ni je...






Pastu yang kat bawah ni, advanced sikit... :)
Alah, setakat pakai Paint je...walaupun features dia basic, tapi masih best utk digunakan...



Sila klik gambar utk tumbesaran yg lebih jelas...

Gambar matahari tersepit kat celah bukit...stail lukisan budak2 tadika... :)

Mengimbau kenangan zaman budak2 dulu...cuma yg beza, dulu pakai krayon, pensil & kaler pensil...skang pakai komputer plak :)

By the way, aku dah siap buat lukisan utk rumah 
kampung/tradisional, cuma belum kaler lagi...lukisan tu 
masih mengekalkan konsep simple...

Tengah cari orang nak tolong kalerkan... :)

Okey, bai

Wassalam =)



Friday, February 24, 2012

It Takes TWO to Care for Baby!

Assalam,


Aku boring, malas nak blogwalking, cuma ada satu dua blog je yg aku gi...yg mmg tiap2 hari aku akan tengok ada update ke tak...


So, pagi ni aku tgk iklan yg nuffnang bg kat aku...aku tertarik sbb ada gambar kucing...pelik la, iklan pampers Huggies, pic kucing...baby kucing zaman skang ni pakai pampers ke?


muka takpuas hati...haha

Masa aku kecik2 dulu, seronok duk pakaikan pampers kt adik...tarik dia punya pelekat tu, srappp..pastu tampal...senang :D

Tapi skang ni dah jarang beli pampers, sbb adik2 semua dah besar...tengok la, kalau aku ada baby nanti...beli la kot..atau maybe ada device pada masa akan datang yg akan gantikan pampers..who knows =)


Bila klik Join Now button tu,,akan di direct ke page Huggies kat Facebook..


Yeah, sangat cantik...kalau zaman aku kecik2 dulu, bleh buat lukisan cmni, kompem hantar kat Majalah Asuh :D


By the way, aku buat entri ni saja suka2....takde untung ape pun...takde niat nak pakai pampers... (niat nak dpt baby tu ada) ;D



notakaki: hari ni naik bas dgn akak cantik... :D
She's so beautiful and i'm so speechless :-|






Thursday, February 23, 2012

Apabila Denda RM500 Dikenakan Kepada Mereka Yang Tidak Menutup Aurat

KOTA BHARU – Seramai 15 peniaga dan pekerja wanita 

beragama Islam di Pasar Borong Wakaf Che Yeh di sini 

dikenakan kompaun RM500 oleh Majlis Perbandaran Kota 

Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) pada operasi tutup 

aurat di sini malam kelmarin.


Penolong Pengarah Jabatan Pembangunan Islam MPKB-

BRI, Wan Sharafi Wan Mustafa berkata, mereka dikenakan 

tindakan tersebut kerana berpakaian tidak menutup aurat 

dengan sempurna.


Menurutnya, tindakan tersebut diambil mengikut Undang-

undang Kecil Trade Perniagaan MPKB-BRI 1986 (pindaan 

2002).



gambar sekadar hiasan



Jelas beliau, penguatkuasaan larangan mendedah aurat itu 
dikenakan kepada golongan peniaga yang menjalankan 
aktiviti perniagaan mereka di bandar ini tanpa mengira waktu.
“Operasi itu diadakan selepas mendapati ramai peniaga dan 
pekerja wanita beragama Islam tidak menutup aurat 
walaupun pekeliling bertajuk Arahan Mematuhi Etika 
Berpakaian telah dikeluarkan sebelum ini,” katanya.

Mereka yang dikenakan tindakan itu didapati tidak memakai 
tudung kepala, memakai kemeja-T berlengan pendek dan 
ketat serta berseluar panjang ketat.

Wednesday, February 15, 2012

Wordless Wednesday: Sneek Peek UniMAP's Library (Unofficial)

Assalam,


Petang tadi kitorang baru lepas shooting utk video korporat UniMAP yg bertempat di Kampus Tetap UniMAP Pauh, Perlis...kebanyakannya macam nak promote kehidupan kuliah & nak promote perpustakaan UniMAP yg baru dirasmikan beberapa hari lalu..


Jadi, ni gambar yg aku ambil pakai henset kamera aku...disebabkan kamera aku cikai je..jadi, mungkin ada gambar yg 'blur'...ade efek goyang-goyang...sori yek ^_^


Aku bertuah dikurniakan model-model yang comel dan hensem serta sporting untuk diambil gambar :)


Sila klik gambar untuk tumbesaran... :)

For those who don't understand Malay, can use Google Translate..translate from Malay to any of your desired language :)




bilik komputer



ruang untuk berdiskusi secara kumpulan


Cik Halina sedang bergembira di dalam perpustakaan :)


Cik Halina dan Puan Cik Tiea


gambar mereka lagi....


eh, mereka lagi kelihatan...


aaahhh, sudah hilang pun mereka :D


Kerusi design Ferrari


Encik Amad & Encik Hafiz sedang bergaya bebas






'Tangga' berputar yang menghubungkan Ground Floor, Aras 1 dan Aras 2..


"We Are Here To Help You"


Ruang legar perpustakaan...warna biru itu adalah kerusi sofa (dilihat dari atas)



jika anda kehausan, water cooler disediakan :)


sesi perbincangan antara videographer


Ruangan khas menempatkan laporan Latihan Industri daripada berpuluh bekas pelajar.




Ruangan Auditorium (sitting on the VIP chair, LIKE A BOSS)


Auditorium


bersembang di luar kawasan Auditorium

melepaskan lelah di Ruangan Khas

Ouhh, lega nyeee... n_n

merehatkan diri secara berjemaah

jangan risau, aku tak ambik shot belakang :D


sedang berlakon 

macam tengah buat rancangan Malaysia Hari Ini.. :D



le girls sitting on the VIP chair (like a LADYBOSS)


Ruangan tengok ASTRO


boleh cari buku yang anda mahu menerusi database komputer


bergambar di ruang legar


sistem loker berkunci


Cik Im bergambar di samping 'benda telefon'...skrin telefon tu adalah skrin laptop touchscreen (laptop ke?)


Cik Im dan Cik Faraa


Sedang berusaha melepaskan diri dari pintu pagar automatik


Encik Am seperti tak puas hati dengan Cik Im


Buku-buku gergasi di hadapan muka pintu perpustakaan




ada 50 bahasa, tapi aku tak jumpa Bahasa Melayu.. :-/


selesai sudah lawatan oleh 'Pengurusan Tertinggi UniMAP' ;D




Sekian, 


Wassalam =)

Monday, February 13, 2012

Aku mintak maaf.

Aku mintak maaf.









Holga 120GCFN : Kamera Analog Pertama Ku

Assalamualaikum & salam sejahtera kepada semua pembaca, 

Tiada apa-apa yg penting untuk dikatakan, hanya mahu mengatakan bahawa wishlist pertama saya dah separuh tercapai :D 

Anda boleh membaca wishlist pertama di sini :) 


Sekarang, apa yang saya harapkan dalam wishlist adalah 120CFN Holga ... saya cuba mencari di Mudah.my dan jumpa versi 120FN .. 120CFN mempunyai color filter dan flash, manakala 120FN hanya mempunyai flash biasa (tanpa color filter) 
Dipendekkan cerita, aku tak dapat kamera tu... orang lain yang beli terlebih dahulu .. pada harga RM100 (USD 33) 

Dan beberapa hari yang lalu, aku cari lagi kat Mudah .. jumpa 120GCFN Holga.. yang bermakna ia mempunyai color filter + flash + glass lens .. kebanyakan Holga hanya mempunyai lensa plastik yang membuatkan harga nya murah ...pemilik asal jual dgn harga RM100 ...bagus drpd yg sebelumnya,kn? ;D 




Ini lah Holga pertama aku...jadi hari ni, aku pergi ke Kangar untuk membeli beberapa filem utk kamera ni.. kamera hanya menggunakan filem 120, yang agak besar berbanding dengan filem 35mm ..



Dalam Holga (tempat letak bateri & filem)

filem yg sudah digulung ke dalam kamera

Filem 35mm lebih kurang mcm ni...

Masa aku kecik2 dulu, family aku banyak guna filem jenis ni dalam kamera analog mereka .. tetapi aku tak pernah mendapat peluang untuk memegang salah satu filem (aku masih seorang kanak-kanak)

Dan sekarang, aku menggunakan filem 120.. lihat foto di bawah


Ini adalah filem yg aku beli di Kangar hari ini .. Fujicolor filem (expired), dibeli di kedai Gambar Oscar dengan harga RM12 (USD 4). Aku beli dua.=)

Di bawah adalah kedai Gambar REX .. bukan yg ni :P





Di bawah adalah pembungkusan filem dan filem sebenar





Holga ni boleh mengambil antara 12 dan 16 gambar, berdasarkan apa mask size yg dimasukkan ke dalam petak filem ~ satu frame 16 bingkai dengan saiz 6 x4.5cm setiap satu roll dan 12 frame x 6cm ... tapi malangnya, aku hanya ada 1 mask, 16 keping .. tetapi ok, aku boleh mengambil lebih gambar :D


Baru snap 9 gambar, lagi 7 gambar utk filem ini .. frame ke 10 dah ready..korang boleh tengok kat bahagian merah, nombor 10 (terbalik) menunjukkan bahawa frame ke-10 dah ready utk di snap..


Selama hampir 2 jammencari Kangar dan dapat mengambil 9 gambar..(tidak banyak)Jika pakai kamera digitalmungkin akan mendapat 20-30 gambar atau lebih ... tetapi apabila guna kamera analogmesti menyimpan filem pada babak-babak yang paling menarik .. tak boleh membazirkan filem .. kualiti gambar adalah penting .. :P

Aku ada jumpa beberapa gadis comel dan amoi.. tetapi tak berani nak request jadi model saya ... lalala ~


Jadi, saya snap dengan kucing, bangunan, sungai, beberapa monumen menggunakan B-exposure dan normal ..

Baik, saya akan update hasilnya apabila selesai cuci & develop filem ..

Ok, bye

Wassalam =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...