Sunday, January 23, 2011

Politik Sucks?

Salam,

Benda ni dah lama aku nak post kat dalam blog…tapi aku cam takde mood je nak tulis…baru sekarang terpikir nak publish benda ni…

Gini cerita nye, dalam kelas ICT semester lepas, lecturer kitorang ada cakap…

“Kamu semua ni kena rapat antara satu sama lain…kenal dan bermesra…jangan gaduh2..mana tau suatu hari nanti ada di kalangan kamu ni yang akan jadi Perdana Menteri…”

Hahahahaha, aku gelak je dalam hati…bukan memperlekehkan ayat2 beliau, cuma aku terpikir bahawa anak2 muda zaman baru era moden ni mana la ada masa nak pikir cmne nak jadik Perdana Menteri…kalau nak jadi PM, sah2 kena terlibat secara aktif dalam politik…

Politik? Takde masa kot nak berpolitik ni, buang karan je..baik duk rumah layan Akedemi Fantasi musim ke-24…kalo takpon, main DoTA…budak2 zaman skang ni mana nak layan politik2 ni…

Bagi sesetengah remaja, tak kira la parti politik mana2 sekalipon, dacing, keris, bulan, roket, bulan terbelah, matahari….semua sama je..ahli politik ni tak lain nak kuasa  dan duit rakyat semata-mata...

Kalau tak caye, tengok profile Facebook kawan2 korang…bahagian ‘Political Views’…aku tak tau skang ni ada lagi ke tak..sebab FB dah tukar design baru….

Ni aku printscreen FB profile kengkawan aku…(jangan risau, aku tak tunjuk nama korang daa…) Perhatikan dorg punyer political views…kreatif kan dorang..hahaha…










Untuk remaja yang membaca post ni…sedar la, umur kita meningkat tua…lambat laun korang akan terpaksa memilih parti politik yang akan memerintah Malaysia…kalau korang meluat ngn politik, sape yang nak diharapkan untuk pimpin negara kita?

Sekarang maybe korang boleh lepas tangan, sambil cakap….”politik utk orang dewasa”…tapi, pasni kita pulak yang akan menerajui tampuk pemerintahan….fikir2 la yek… ;)

Adios, wasalam… =)













Sunday, January 16, 2011

Iklan Yang Agak Lawak Kot....hehe

Salam,

Setelah seharian aku online kat Facebook...dan bukak website yg pelik2...BUKAN PORNOGRAFI  LA...nie pakai line UniMAP...website mcm tu dah lama kena block...hahaha

By the way, aku pon terjumpa la gambar2 iklan omputih...idea iklan dorang menarik sebab dorang aplikasikan humor dlm iklan dorg...kreatif dan menarik...sebab secara logik nye, semua orang akan tertarik dan memerlukan unsur2 lawak dlm kehidupan seharian....kalau tak, takde la program mcm Raja Lawak tu,kn?


Ok, yang ni iklan first...iklan Pringles Hot & Spicy...dorang nak gitau bahawa pringles dorang ni terlampau pedas sampai bleh keluar api...bukan setakat api kecik2 mcm mancis tuh...tp bleh terbangkan hot-air balloon...hebat2... :D



Yang ni plak iklan Friskies...alaa, yg makanan kucing tu...pengeluar die nak cakap kalau kucing kurus yg makan produk ni, terus bleh jadi gemuk dan besar serta montel...mana taknye, tengok la saiz kaki kucing tu sebelum dan selepas makan bende alah tu...jauh giler beza kot...huhu


Iklan yang ketiga ni plak iklan dari syarikat Harley Davidson...syarikat pengeluar motor chopper yg stylo2...
STOP DREAMING...itu yg ditulis dlm iklan ni...mmg la, kesian kot kat pakcik tua tuh..anak dia berangan nak beli harley davidson, kerusi atuk tu plak yg jadik mangsa...
Hmm, agak2 nye pakcik tu dapat komisen tak sebab guna gambar die untuk iklan ni...hmmm..


Hahahaha, yang ni paling aku lawak sekali...iklan pasal krim pencukur a.k.a krim aftershave...
Perghh, tengok die punyer betis tuh...licin siot...mcm die punyer janggut & misai..licin..hehe
Hah? Berkilat? Aku rase itu bukan sebab krim aftershave tuh, sebab lain kot..hehe
I like the pose...ngeee


Iklan yang ni mula2 aku takpaham...tp setelah thinking out of the box...akhir nye aku paham...hehe
Iklan ni iklan vitamin untuk budak2...korang nampak kan budak tu tgh pegang bat kriket...
Budak tu yg telah makan vitamin berjaya pukul bola tu..yang akhirnye TERkena kat sebuah jet pejuang...
Sebab terlampau kuat, jet tu rosak & terhempas jatuh...
Aku suke iklan ni..style..budak2 tu tengok je pesawat tu terhempas...



Kat atas ni plak, iklan polish kuku...khas untuk orang pompuan je la,kn...
Caption die kat bawah tu "FOR EXTRA STRONG, EXTRA LONG NAILS"...
Hmm, ternyata la mmg kuat kuku tuh...sampai bleh jadi tin opener...
Kalo ade jual kat Perlis ni, aku pon nak beli la...hehe..


Yang ni plak iklan bateri Energizer, die punye bateri begitu power bukan setakat jumpe kunci yang hilang tuh..tp sampai boleh ambik dan pegang...memang secara logik nye, mengarut la kn...


Iklan kamera ni menunjukkan bahwa kamera ni ade 'super zoom'...sampai boleh tgk tempat persembunyian Osama bin Laden lagi..haha..kalo tentera US pakai kamera ni, dah lama Osama kena tangkap kot...
Hmm, ape khabar Osama skang ni? Dah lama tak jumpa die.. xD


Kat atas ni menunjukkan iklan snowboard...aku rase la.huhu
Tengok kat kaki mamat baju merah tu ade snowboard...mamat ni pakai snowboard jenama HEAD, so, die boleh "JUMP HIGHER"...tengok sendiri la, sampai eksiden ngn jet F-16 plak..kesian plak aku tgk mati gitu...ish3..


Iklan alarm kereta plak oleh COBRA  ALARMS...uncle yang pegang trambolin tuh tengah tunggu masa jek nak bunyikan trambolin...hahaha..
Weh, korang perasan tak nombor plet kereta tuh mcm nombor plate 
kereta Malaysia jek...WQF 33..huhu

Hmm, itu je la kot yang aku bleh upload..sebenarnye banyak lagi iklan2 yang menarik kat dlm internet tuh...menunggu untuk korang explore je...so, drpd korang membazir masa kat Facebook je..hehe

Rajin2 la bukak website lain....internet ni bukan nye dibina untuk korang bukak FB semata-mata...banyak lagi korang bleh wat ngn internet....

Wasalam, tenkiu... =)

Tuesday, January 4, 2011

Kerana Kunci

Salam,

Masa aku tulis entry ni dah masuk 4 hari kita memasuki tahun baru 2011…banyak benda2 yang dah jadi sepanjang 4hari ni…pening pale nak pikir…especially pasal registration asrama kat KKF…

Masalah bermula apabila aku tak hantar kunci rumah ke pejabat KKF…sebab tyme tu aku ada Latihan Kem Tahunan Palapes..aku ingat kena denda sikit je la..tapi bila sampai je kat UniMAP ni..kengkawan aku cakap kena saman kalo dengan sengaja tak serah kunci (aku ni termasuk dlm kes sengaja tak serah kunci la…huhu)..



Takpe la..kena saman pun bior le….aku pon tanye la brape ribu nak kene bayar…dorang cakap RM30 sehari…perghhh,,aku tak hantar dekat 3minggu kot…imagine la sendiri..

          RM30
X            21hari
            RM630 

Fuhh, kalau gini habis la elaun palapes aku, guna untuk bayar saman saje… =_=!


Pastu dorang cakap kalau kunci rumah hilang kena bayar RM50 je…apalagi, aku pon cakap la kunci rumah hilang padahal elok je kunci tu duk dalam beg aku..hehe
Daripada melayang 630ringgit tunai…baik la burn 50ringgit je…huu

Pastu, skang ni kunci rumah baru yang aku dapat ni tak bleh nak berfungsi plak…kunci rumah dgn kunci bilik dua2 tak bleh pakai…hampeh tol…aku dah bayar RM50, tau tak!!!

Ni tak tau la camne,,esok nak kene gi pejabat lagi skali kot..huhu 

Saturday, January 1, 2011

Beg Kertas Yang Takde Function...

Salam,
Hari ni aku nak story pasal beg kertas…alaa, yang kalo kita tengok dalam muvi omputih tu..diorang letak grocery item dalam paper bag…kalau hujan turun, alamatnya lunyai la beg kertas tu… xD

Tapi papepon, penggunaan beg kertas ni memang bagus untuk alam sekitar…sebab mudah dilupuskan..tak macam beg plastik yg amek masa berpuluh tahun nak hancur…jadi aku sarankan guna la beg kertas untuk menggantikan beg plastik..

Tapi, bukan itu yang aku nak story…tu baru mukadimah je..hehe
Pada suatu hari, ketika aku sedang berjalan2 di sekitar bandar di utara Semenanjung…tetiba aku ternampak makanan yang comel dan kiut ni…



Apa lagi, aku yang tengah lapar (hajat nak makan kepsi, tapi fulus kurang plak..hehe), terus la memesan sejumlah Kaya Balls ni..korang tak payah tau berapa bijik aku beli.. :P

Macam biasa, uncle yang jual benda alah ni pon bubuh la ‘bebola kaya’ ni dalam beg kertas..tapi yang aku tak paham nye…nape dia letak beg kertas yang mengandungi makanan yang comel dan kiut ni ke dalam beg plastik??




Dah letak dalam beg kertas, tak payah la bubuh dalam beg plastik pulak…macam takde function je beg kertas tu…ish3, tak paham betul…

So, lepas aku melantak semua Kaya Balls tu, aku pon asingkan la beg kertas dengan beg plastik tersebut…dan terus buang dalam tong sampah yang berhampiran…chewah, prihatin terhadap alam sekitar plak aku ni..huhu..nak buat cmne, aku kan bekas ahli Kelab Biodiversiti…hehe xD

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...