Saturday, January 1, 2011

Beg Kertas Yang Takde Function...

Salam,
Hari ni aku nak story pasal beg kertas…alaa, yang kalo kita tengok dalam muvi omputih tu..diorang letak grocery item dalam paper bag…kalau hujan turun, alamatnya lunyai la beg kertas tu… xD

Tapi papepon, penggunaan beg kertas ni memang bagus untuk alam sekitar…sebab mudah dilupuskan..tak macam beg plastik yg amek masa berpuluh tahun nak hancur…jadi aku sarankan guna la beg kertas untuk menggantikan beg plastik..

Tapi, bukan itu yang aku nak story…tu baru mukadimah je..hehe
Pada suatu hari, ketika aku sedang berjalan2 di sekitar bandar di utara Semenanjung…tetiba aku ternampak makanan yang comel dan kiut ni…



Apa lagi, aku yang tengah lapar (hajat nak makan kepsi, tapi fulus kurang plak..hehe), terus la memesan sejumlah Kaya Balls ni..korang tak payah tau berapa bijik aku beli.. :P

Macam biasa, uncle yang jual benda alah ni pon bubuh la ‘bebola kaya’ ni dalam beg kertas..tapi yang aku tak paham nye…nape dia letak beg kertas yang mengandungi makanan yang comel dan kiut ni ke dalam beg plastik??




Dah letak dalam beg kertas, tak payah la bubuh dalam beg plastik pulak…macam takde function je beg kertas tu…ish3, tak paham betul…

So, lepas aku melantak semua Kaya Balls tu, aku pon asingkan la beg kertas dengan beg plastik tersebut…dan terus buang dalam tong sampah yang berhampiran…chewah, prihatin terhadap alam sekitar plak aku ni..huhu..nak buat cmne, aku kan bekas ahli Kelab Biodiversiti…hehe xD

1 comment:

Cik Sopi said...

beg kertas tu berfungsi utk menyerap minyak, dan oleh kerana kaya balls tu agak panas, so lebih elok letak dlm ketas compared to plstic.. mane tau kan, kot2 plstc tu bila kene benda pnas akn hasilkan chemical reaction yg berbahaya n terus in contact dgn makanan tu.. pakcik tu terer kot dlm bab2 food science ni.. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...