Saturday, April 30, 2011

Saya Pokai...

ASSALAMUALAIKUM,

Aku sekarang ni dalam keadaan pokai dan tidak berduit....takcaye? Tanye la dompet ku ini....kat bank ada akaun, bukan satu, ada tiga akaun bank...memang la ade duit, tapi kalo setakat RM5.18, ada yg RM15.16...camne nak keluarkan duit? Mesin ATM tu taknak kasi aku keluar kan duit...huhu T_T



Huhh, gelaran tokey topup sudah tidak bermakna lagi sekarang ni...tokey hape kalo dah pokai? Ku bernasib baik ade kawan mcm Fadhlan yg sanggup pinjamkan duit utk aku...pinjam sikit2 sudah...karang tak berdaya nak bayar pulak...

Aku tak berani nak mintak duit ngn parent...dah banyak kali mintak...malu pon ade....walaupon mereka tu parents aku, tapi still malu... >.<
Dulu, aku beria-ia cakap kat ummi aku, 
"Nanti elaun faiz masuk banyak...ade dekat RM800, ade orang cakap masuk RM1000."

Sampai skang ni elaun tak masuk lagi... =.=" Hmm, biase la tu...janji melayu...tapi takpe la...at least memang dah pasti elaun akan masuk...cuma taktahu bila...tunggu dan tunggu je la..

Dah beberapa hari, bila aku bukak internet je..mesti aku bukak Nuffnang...konon nye nak check ade berapa banyak pendapatan yg dah terkumpul...ceh, bajet boleh keluarkan dlm masa 24jam je...nak bukak Advertlets tak boleh, line UniMAP dah sekat Advertlets..huhu



Pastu, lepas dah pinjam duit ngn Lan, aku turun bawah nak beli nasik...nampak plak kak Yani...takberani nak masuk kafe...kak Yani garang... xD
Aku lepak la kejap kat bawah sinaran lampu jalan tu...mengenangkan nasib ku duk pikir camne nak cari duit...then, beli nasik bujang..nasi putih + telur dadar + sambal belacan + sup...takkan taknak minum kot? So, aku beli air oren 'ikat tepi'... :D

*gambar yg dijumpai di internet...sekadar hiasan

Yang kat atas ni bukan gambar nasi bujang yang aku makan tadi...aku taksempat nak snap picture dia..dah lapar sangat...malas nak snap2 dah... =)

Bile dah abes makan, tetibe rasa kenyang yang amat sangat....aku makan kepsi pon takpernah rase kenyang camni...huhu
Tetiba plak rasa menyesal...selama ni aku duk makan nasi goreng ayam, kepsi..macam2 lagi...takpernah pon rase kenyang camtu...rugi nye, aku bazir kn duit utk makan benda yg tak kenyang...padahal tujuan utama kita makan adalah utk mengenyangkan diri...hmm



Wassalam... =)

Friday, April 29, 2011

Wow, I've fucked up my computer!!

Salam diberi pembuka kata,

Tersebutlah kisah bahawa netty booky ku telah diserang oleh anasir dlm badan menyebabkan keluar nye  BlueScreen of Death sebanyak berpuluh-puluh kali. Maka, terpikir lah inisiatif untuk memformat kembali Windows XP tersebut kerana terdapat nye sebuah software yg telah diinstall terlebih dahulu ke dlm netty booky ku yg diberi nama CloneZilla. 



Setelah mencuba buat pertama kali, berjaya akhirnye. Namun kejayaan yg dikecapi tidak lama kerana BlueScreen of Death sentiasa mencari peluang dan kesilapan walau sekecil kuman. Dan akhirnye, beliau berjaya menerobos dan menghancurkan sistem komputer ku. Ini terbukti apabila ku hendak menge'boot' sistem ku, ia kembali menge'boot' tidak henti-henti. Menyebabkan Windows XP tidak dapat berfungsi dengan baik langsung.

Adalah dipercayai bahawa kegagalan Windows ini berpunca drpd masalah yg sudah berakar umbi dan telah lama bertapak di hard disk drive ku yg berjenama Samsung. Bukanlah niatku utk mencemuh Samsung, kerana jenama ini telah terkenal di seantero dunia. Mungkin juga kegagalan hard disk ini berpunca drpd sikap ku sendiri. Ku malas nk letak cooling fan bawah netbook ini. Mungkin  netbook ini kepanasan.

  
Setelah berfikir, ku mengambil keputusan utk mencuba install Linux Ubuntu di netbook ku. Berbekalkan pendrive yg telah diisi dengan installer Ubuntu yg telah diisi oleh encik Adamidon, ku telah berjaya me'lari'kan (run) Ubuntu di netbook ku. 

Oleh kerana kejayaan melarikan Linux di netbook ku, ku telah mencuba pula utk meng'install' Ubuntu di hard disk ku. Namun, apabila program itu bertanyakan:

"Adakah anda hendak menghapuskan semua partition di dalam hard disk ini?"

Ku menjawab 'YA' pada soalan itu. Ku telah terlupa bahawa masih terdapat folder dan fail-fail yg agak penting tersimpan di dalam folder D://
Akibat nye semua fail, video, muzik, gambar dan semua nye yg disimpan di dalam D:// telah hilang tanpa khabar berita. 

Tetapi itu bukan semua nye (But that's not all), installation Linux Ubuntu telah mengalami kebuntuan akibat drpd hard disk yg telah disahkan 'imminent' (Apakah itu imminent? Ku tidak tahu..)


Maka, telah disahkan pada saat dan ketika ini bahawa semua folder peribadi yg disimpan di dalam D:// telah hilang DAN Ubuntu masih tidak dapat di'install'. 
Namun, berita baik nye adalah OS Windows XP dah hilang. No more BlueScreen..hahahaha >:D

Berdasarkan pembacaan yg ku peroleh dari internet, (anda boleh klik di sini) Ubuntu mempunyai banyak faedah dan kelebihan berbanding Windows. 

Oleh itu, apabila elaun ku sudah masuk nanti, akan ku membelanjakan ia utk membeli hard disk yg baru. Kemudian akan ku pergi ke kedai komputer yg berhampiran utk meng'install' Linux Ubuntu. Ku tak mahu install sendiri, bimbang akan hancur lagi hard disk ku yg baru itu..


 Oh ya, apakata ku tukar processor..daripada Intel Atom kepada Intel i7...muahahahaha....boleh meletop netbook HKV ku ini... xD

p/s: entri ini telah di'post' menggunakan OS Linux Ubuntu... ^o^


Tuesday, April 26, 2011

Kopi Radix VS Nescafe

Salam,

Aku baru je lepas balik dari bilik Lan...ajar dia buat blog...beliau baru nak try masuk dunia blogging ni..kalau nak try tengok progress blog dia, try bukak link ni.. =) 
Dont expect he will write anything great, because he is new to blogging...huhu

Sampai je kat bilik aku, aku terus buat air..air kopi...kopi Radix...takkan tak kenal kopi Radix? Produk keluaran HPA..syarikat bumiputera...


Gambar kat atas ni aku dapat drpd hasil carian aku kat Gopal Google. Kalau nak tengok weblink dia...sila klik kat sini..

Yup, memang banyak khasiat Radix ni (berdasarkan penceritaan dan pengalaman orang). Aku baru try kopi radix ni dua tiga kali je...sebelum ni aku suka minum kopi pracampuran dari syarikat Nescafe...my feveret? Nescafe 3-in-1 Regular..





Gambar ni pon ambik drpd google...tengkiu banyak2 encik google...you have been very kind to humankind... =)

"Hmm, paket sama merah tapi isi lain-lain"

Dan sekarang pon aku masih meminati neskafe nih...sebab utama aku kurang gemar kopi radix adalah bau dia yg agak tidak menyenangkan pada hidung ku...maybe aku dah terbiasa ngn bau kopi nescafe sampai aku takbleh nak terima bau radix...

Tapi, ni bergantung pada individu la...kalau aku tak brape suke kopi radix, tak semesti nye kopi ni taksedap & takbagus....pendapat aku ni cuma minoriti je...aku rasa ramai lagi rakyat Malaysia yg gemar dan suke akan Radix nih...

Kalau rakyat Malaysia takgemar, takkan la syarikat HPA boleh mengembangkan sayap nye dlm pelbagai bidang...siap ada Radix Fried Chicken, Radix Cola, Radix Chicken House dan berbagai jenis Radix lagi.... :D

Aku cuma nak cakap, jangan sokong sesuatu produk hanya kerana produk itu buatan Bumiputera...sokonglah produk itu kerana kualiti nye, khasiat nye dan sejauh mana produk itu boleh memberi faedah kepada kita...

Tapi, kalau produk yg berkualiti, berkhasiat dan berfaedah itu adalah keluaran Bumiputera....adalah lebih baik kita sama-sama sokong...untuk kemaslahatan kita bersama... =)

Akhir kata, semoga syarikat HPA akan berkembang maju dan dapat menaikkan nama Malaysia dan umat Islam dengan tersebar nye empayar HPA ni...

Thanks for reading...wassalam =)

p/s: entry ni bukan nak promote atau bodek HPA...cuma berbangga dengan pencapaian syarikat ni... =)


Saturday, April 23, 2011

Balik Nanti Aku Nak Install LINUX...

Salam,

Petang tadi aku gi Kangar lepas solat Jumaat...cm takde keje gi Kangar, padahal exam dah ibarat isi dengan kuku...dah dekat..bak kata cikgu English, exam is around the corner..

Mula2 aku ingat nak gi Kangar utk deposit duit tambah nilai (top-up) je...ye lah, dah ramai orang mintak topap ngn aku..tapi disebabkan tgh pokai (elaun tak masuk lagi) aku terpaksa cakap sori kat dorang...

After deposit duit kat Maybank tu, aku ingat nak terus balik naik bas pukul 3.30ptg...tetiba hati ni terus terpikir nak singgah kat CC jap..kalo aku balik pukul 3.30ptg, bleh jumpe dgn 
cik ninja...huhu :(

Dah lama tak main NFS Most Wanted....aku taksuke main Underground, sbb scene dia waktu malam..lagipon Underground takde polis,takbest...kalo main Undercover plak, banyak drama..aku nak race, bukan nak tengok drama.. =.="

Best woo bergelut ngn polis nih...main langgar2 kereta polis...mcm main bumper car kat funfair tuh... :DD



Tengah best2 main NFS tuh, tetiba ada mesej masuk...Encik Zulfadhli dari bilik Lan suruh topap...haa, kan dah cakap..nasib baik aku dah deposit duit..aku reply..

"Kejap eh...line topap busy sket.."

Pastu aku sambung balik, tengah bawak kereta laju nih...vroomm...vrooomm..pastu cik nuyen aka cik ninja plak mesej..mengatakan bahawa encik henfon nye tercicir dlm bas..baru jumpe kata nye...nak tau cerita beliau lebih lanjut serta terperinci? Klik kat sini... ;D


Lepas bertanya berita dgn cik nuyen, aku sambung bawak kereta kaler biru gelap nih...tengah bawak 117mile per hour tuh...sempat gak aku printscreen..hehe
Elok2 sikit je lagi aku nak langgar tollbooth tuh..(saya suke langgar tollbooth), tetiba keluar lagu XPDC- Puing Cinta...itu menandakan incoming call...rupe2 nye ummi talipon..terpaksa aku tekan kekunci Esc kat keyboard...dan tekan butang kaler hijau kat henset..

Beliau menanyakan tentang masalah BlueScreen of Death...kata nye bende ni baru jadi..maybe disebabkan installation broadband yg agak kalut semalam...

Semalam aku jadi technical support utk parent aku, dorang pening camne nak install broadband punyer software kt komputer rumah aku tuh...

Dan hari ni, ummi plak call sebab muncul bluescreen...aku mmg leceh ngn bluescreen nih..laptop aku ni entah brape puluh kali keluar bluescreen...lebih 3kali aku format balik netbook tersayang nih...

*bluescreen of death yg sangat dibenci ramai...
So, aku pon guide la mak aku tuh camne nak recover balik...dari tekan F8..masuk Safe Mode..tapi kata beliau, still keluar bluescreen tuh...adeh, kalo aku ada kat rumah tyme tu kan senang..boleh aku godek2 komputer tu..buat apa yg patut...takyah nak bagi penerangan kat talipon...

Tetiba, ummi aku baca apa yg tertulis kat bluescreen tuh...dengan harapan agar aku boleh solve problem tu..

"A problem has been detected and Windows has been shut down to prevent....blablabla"

Haha, aku nak tergelak pon ade...tapi aku biarkan je beliau baca semua benda tu..at least mak aku tu boleh speaking omputih dengan lancar hari ni..bukan nye selalu.. :D

Hmm, setelah aku pikir2..rasa nye kena bawak gi kedai jugak kot..suruh format balik..banyak problem la pakai Windows nih...tu aku rasa nak install Linux je kat laptop aku dan komputer rumah tu..senang sikit..virus pon takboleh nak masuk..

Jadi, Balik Nanti Aku Nak Install LINUX... :-)

Sekian, wassalam =)


Thursday, April 21, 2011

CONTEST: Gambar Desktop Lappy... :))

Salam, 

Hari ni aku nak buat entry pasal kontest...(betul ke ayat tuh?) 
Kesian cik nuyen, dah banyak dia tag kontest kat aku...tp aku takde masa nak join...tapi kontest yg satu ni nampak mcm senang je..so, aku join la.. :)


Haa, kontest ni dianjurkan oleh cik arcma...nak tau lebih lanjut? Klik kat banner atas nih...yg ade muka JunPyo tuh...

Secara ringkasnye, kontest ni mempertandingkan background lappy/desktop kita...so benda senang, sbb tu aku join..hehe  

Just printscreen dan buat entry psl background lappy tuh...taktau nak printscreen? Klik kat sini..
So, sesapa yg nak join tu, tarikh tutup nye jatuh (GEDEBUK) pada 14-05-2011...

Taknak tulis panjang2, jadi dengan rasa sukacitanya mempertandingkan desktop background yang ini...
|
|
v

*sila klik gambar di atas utk tumbesaran gambar

Pastu, cik arcma mintak eksplen kenapa pilih gambar ni sbg desktop background...
Okey, gambar atas ni ialah kereta Mazda RX3 keluaran tahun 1973 (dah lama woo)...aku memang agak minat ngn kereta2 lama nih..walaupon lama, bagi aku still stylo..walaupon hanya ada dua bijik pintu, tapi ada 4seat..syuke syuke... ^__^ (dah buang tebiat aku nih..)

Dan lagi satu, kalo korang perasan...stereng wheel kereta nih duk sebelah kiri..left-hand drive..kalo aku dpt beli kereta nih, bleh la berlagak dgn orang2 Malaysia, aku bawak kereta left-hand drive... :P 
tapi taktau ler bleh bawak lefthanddrive ke tak kt Malaysia nih..

Ok, aku nak tag 2 orangs:




Thanks, wassalam  =)





Monday, April 18, 2011

Gudluck Tutorial H4 KMKu... :)



Waduh, aku agak rindu ngn korang...walaupon dah lebih 6bulan kita berjauhan, tapi rasa mcm baru semalam kita orientasi...main teh tarik kat Padang KMKu...aku bersama ngn korang hanya untuk 5minggu, tapi perhubungan kita dah macam kawan selama 2tahun...



Sekarang, korang dah final..hari ni (Isnin, 18 April 2011) korang ada test chemy...aku memang tak berbakat dlm chemy...that's why I leave KMKu in the first place...aku rasa kalo aku boleh drop chemy, aku still ada kat Kulim...dan aku still akan jadi presiden korang sampai abes Semester 1...chemy memang killer subject!!! Chemy kills my life... x(

20hb Februari arituh aku sempat jenguk korang kt KMKu...best dowh masuk kuliah ngn korang...cuma klas Chemy dgn English je aku takmasuk...nape aku tak masuk klas Chemy? ehem, paham2 je la...huhu

Klas English, Ms. Kay tak bagi aku masuk...dia takut takbleh nak ngajar kalo aku ada dlm klas tuh...hahaha..camtu pon boleh ke?

Aku saje masuk klas Biologi lewat sikit...mengimbau kenangan dulu2...tyme klas Bio mesti aku yg paling lewat masuk..hehe

Aku rindu booth komputer yg kat Dewan Besar tuh...bila tyme rehat je, mesti budak2 kumpul kat situ..nak online Fesbuk..hehe


Diza Deeza...suke sembelih kpale orang...dulu, dia target 4flat...dapat ke tak weh?haha... :P

Nana..mula2 tyme masuk KMKu, aku ada crush ngn dia ni... x)
Dia mmg expert bab kapel, selalu kena tikam belakang...haha

Cik paan...comel, tapi jarang cakap ngn aku...suke request kredit..pokai aku..huhu


Cik Eina, Cik Akmal & Cik Nija...
Seriously, aku selalu tertukar antara Kema ngn Nija...taktau bakpo..huhu



Farah, Didie ngn Eina...hokaloh,,nyepa weh hok tengoh tuh... :P

Cik Sumayyah...best student H4...bleh tak aku cakap gitu? :D


Encik Ajim...my kiubmate...dulu dia rapat ngn budak H4...skang ni dengar citer dah ada gewe baru...apa nama dia? Azee? ;D



InsyaAllah, nanti tahun 2020...kita sama2 pergi Kolej MARA Kulim..tengok dorang bukak time capsule tu...entah pebenda ada dalam tu...hehe

Kalau korang nak buat reunion ke hape ke...ajak la aku sekali...taw3.. :)

p/s: hampir kesemua gambar diatas diambil daripada fesbuk tanpa keizinan yg sah dari tuanpunya gambar...harap maaf ye..huhu





Saturday, April 16, 2011

SULTAN KELANTAN DIHINA

 klik pada gambar di atas utk tumbesaran gambar

HALAMAKKK,,ni yang aku sakit hati ni....pada pagi buta hari Sabtu yg indah ni, sedang aku bukak fesbuk terjumpa satu link yang di'post' oleh my cousin(female)...

Sedap jek mamat ni duk kutuk kelantan...negeri paling mundur? Weh, berdasarkan statistik ape ko cakap kelantan negeri paling mundur? Kalo takde bukti, toksah duk cakap kencang la...

Aku rasa budak ni baru buat FB...ni link FB dia...frens setakat 4 orang je...patut la post ni dia sorang je 'like'... xD

Walaupon aku lahir kat Perak, duk kat Kelantan...aku rasa kecewa bila Kelantan kalah bola 4-0 dgn Perak...tp rasa hepi pon ada gak bila perak menang..(korang takleh salahkan aku gak,,,aku taktau nak seronok atau berduka...mcm2 feeling ada...). 

But, the point is...walaupon aku kecewa Kelantan kalah, takde la sampai aku kutuk2 Sultan Perak...ni sampai duk cakap Sultan Kelantan minum arak...MELAMPAU LA TUH!!
Kalo betul takpe la jugak, kalo takbetul? Kira FITNAH tu bro...

Aku taktau ko ni Melayu atau ape, tapi aku rasa ko berbangsa Melayu tp still ko sanggup hina Raja Melayu?? Dah la orang Melayu ni berpecah-belah, satu puak sokong parti ni, satu puak dok sokong parti tu...kalo takde Sultan Melayu, camne orang Melayu nak bersatu? Kalo Sultan pon ko nak hina, memang tak pikir panjang ko nih...dlm bahasa pasar nye...KO TAKDE OTAK...



Rakyat Kelantan boleh dakwa ko atas kesalahan menghina Sultan Kelantan...boleh masuk Internal Security Act (ISA) kot...menimbulkan situasi/suasana tidak tenteram dlm kalangan rakyat Malaysia...

Yang ko duk sibuk canang Kelantan negeri sampah, pakai bahasa kuno, paling mundur....ko plak asal dari negeri mana? Hebat sangat ke negeri ko tuh? Takde sampah ke? Kadar kemiskinan kat negeri ko tuh sifar peratus ke?

Perangai macam setan? Habis tu, yang ko duk gatal tangan taip benda2 carut tu bagus la ye? Takde plak ko cakap perangai ko mcm setan? Ko ni mmg cari nahas ngn budak2 kelantan la...kalo kitorang jumpa ko,,sah2 kena tibai sampai pengsan seminggu (at least seminggu)...

 kalo dapat ngn geng2 army klate, lagi teruk ko kene....hehe >:)

Walaupon dalam kad pengenalan aku tercatit nombor 08, (maksud nye aku lahir kat perak la..) tapi parents aku bernaung bawah Sultan Kelantan...kalo aku balik Tanah Merah, aku jadi budak klate...aku tibai budu, nasik kerabu...awek klate comey2...eh, melalut ke tempat lain plak dah...
Haa, kepada pihak yang berwajib, ambik la tindakan...takkan duk diam je...

"Di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung"

Sunday, April 10, 2011

Yeayy!! Aku ada bisul... ^_^

Salam,


Selama beberapa hari ni, aku merasakan kegatalan kat area tapak kaki aku...aku igt kena gigit nyamuk ke hape ke...tup2, nampak macam bisul..siap ada gelembung air lagi...sah la tu, air bisa dia...


Tapi, setiap perkara yg Allah SWT buat ada hikmah yg tersendiri...tak kira la korg kena tumbuk ke, naik bisul ke, naik helikopter ke, clash ngn pakwe ke....setiap benda tak kira baik atau buruk, kita kena lihat dari perspektif yg positif...baru la hidup korang bahagia hingga ke anak cucu dan hepi selalu...walaupon masalah datang berduyun-duyun mcm orang yg berkunjung ke pameran MIHAS kat kolumpo nuh...


Dah, melalut ni...aku taknak tunjuk gambar bisul tuh, kang korang cakap aku pengotor plak...cukup la korang tau bahawa aku naik bisul dan aku SERONOK aku naik bisul..hahahaha xD


Kenapa aku hepi? Actually, hari ni (Ahad, 10 April 2011) ada upacara sambutan ulangtahun Rejimen 504 Askar Wataniah kat Bukit Keteri, Perlis nih...maka kitorang bebudak Palapes UniMAP diarahkan utk buat wardance/tarian perang pada upacara tersebut...


wardance kat Stadium Kangar

Tapi, disebabkan aku ada bisul...aku mintak excuse utk takhadir pada hari tu...ye la, mana bleh org bisul pakai kasut but panas2, hentak2 kaki...kang kalo pecah, lagi melarat plak bisul tu...ngeh3... ;D




dah lama takpakai loreng...huhu

Oleh itu, aku nak mengambil kesempatan ke atas korang aku dpt excuse ni, utk membuat esaimen AutoCAD....nak present esok wooo....kalo taksiap, sah kena leter ngn puan... x(
Dulu aku igt susah, rupe nye senang je...(kalo lukis benda yg senang....kalo hangpa pi lukih benda yg susah, susah la jadi nye) :P

klik pada gambar utk tumbesaran gambar
ini gambor nano-receiver...aku lukih pakai autocad...jadi tak? okey la kan, asalkan ade rupa...hehe

klik pada gambar utk tumbesaran gambar
gambar wireless arc mouse...mouse ni boleh lipat2...senang nak masukkan dlm poket seluar...

Aku tau banyak lagi nak kena perbetul....tapi, aku dah takde masa....nak buat lukisan scroll-wheel dia lagi....nak online fesbuk lagi...nak join beauty kontest lagi...hahaha... ;)

Ok la, aku rasa setakat nih je pen'taip'an aku...taktau nak tulis pebenda dah...

Wassalam...  =)


Monday, April 4, 2011

Nak Kena Interview Oleh Pak/Mak Mertua?


Salam,
Sebenar nye aku nak cari petua2 untuk anak teruna...aku tengok ramai orang kt Malaysia ni membicarakan perihal petua2 utk anak dara...anak teruna plak dipinggirkan...kalo tak caya, try google ngn keyword 'petua anak teruna', sah korang takkan jumpa apa yang dihajatkan...tapi kalo taip 'petua anak dara'...perhh,berlambak...
So, aku try la cari dengan guna bermacam-macam keyword...tapi tak jumpe gak...apa boleh buat...pastu aku jumpa satu link ni...PETUA BERJUMPA NGN MERTUA...so, terpikir nak share kat blog aku ni....
"Pekejadah nye nak share? Bajet dah kawen plak..."
Hahaha, aku pon taktau...alaa, benda elok..apa salahnye share...lagipon taklama lagi akak angkat aku nak bertunang...dgn orang Johor... ;D
So, aku copypaste la...sori ye, sbb takmintak izin dulu...
Ini link yg aku copypaste tu...

Pertemuan dengan bakal mertua ini sememangnya penting dan amat mendebarkan, lebih-lebih lagi jika ia adalah merupakan pertemuan kali yang pertama. Yang penting inilah masa yang agak genting untuk menentukan sama ada anda akan di sayangi ataupun kurang disenangi oleh bakal mertua anda. Jika kali pertama berjumpa pun bakal mertua anda sudah kurang senang dengan diri anda, pastinya, perjalanan anda untuk hidup bersama dengan anak mereka akan menjadi sedikit sukar. Jadi, pastikan anda melakukan yang terbaik sewaktu perjumpaan kali pertama dengan bakal mertua anda. Lihat tips-tips seperti berikut.
Tips #1 : Masa

Masa itu penting, bak kata cikgu bahasa Inggeris..'timing is important" :)

Antara waktu yang paling sesuai untuk pertama kali bertemu dengan bakal mertua, adalah pada hari-hari keraian dan "bersempena" seperti pada hari raya, hari kenduri, ataupun sempena apa-apa majlis dimana, tuan rumah (bakal mertua anda) mengalu-alukan kedatangan anda.

Berbanding, jika anda datang ke rumah bakal mertua anda, pada hari-hari biasa... lebih-lebih lagi, jika kedatangan anda itu tidak dimaklumkan terlebih dahulu oleh bakal mertua anda pastinya keadaan akan menjadi sedikit janggal.

Jadi, elakkan datang berjumpa dengan bakal mertua anda secara tiba-tiba atau pun atas desakan kekasih anda semata-mata. Itu bukanlah suatu cara yang elok, walaupun niat hati kekasih anda adalah murni, iaitu hendak memperkenalkan anda dengan ibu-bapanya.. tapi pastikan ia dilakukan dengan penuh tertib dan bukannya secara mengejut atau pun "surpriseee".

Silap hari bulan... anda yang akan "surprise".

Tips #2 : Pakaian

Pakai jeans lusuh dgn t-shirt blackmetal? Kalo bakal mertua korang pernah join band heavymetal atau rock kapak masa muda2 dulu, takpe la...
Bagi lelaki, jangan sesekali datang dengan baju t-shirt yang mempunyai gambar "tengkorak berdarah"... kemudian.. datang pula dengan segerombolan rakan-rakan "mat motor" anda.. fuh.. silap-silap kena reject pula anda nanti. Seelok-eloknya. kenakan baju kemeja lengan pendek beserta dengan seluar slack.

Bagi perempuan pula.. sudah semstinya baju kurung sudah kelihatan agak sopan. Saya kira tiada masalah bagi perempuan dari segi pemakaian.

Saya tahu.. mungkin anda kurang selesa dengan baju berkolar atau pun baju kurung. Tapi.. seperti yang saya nyatakan tadi, first impression itu penting. Berikan keyakinan kepada bakal ibu & mertua anda bahawa anda adalah seorang yang matang dan bertanggungjawap. Biar tenang dan sejuk sedikit hati bakal mertua anda melihat anda. Barulah lega sedikit hati mereka nak melepaskan anak mereka kepada anda.

Tips #3 : Topik perbincangan (utk anda yg pendiam)

Yang ni penting ni, aku pon kena tau..sebab aku pendiam... (betul ni, tarak tipu punya)
Satu masalah yang seringkali dialami apabila kali pertama bertemu dengan bakal mertua.. ialah masalah mengenai "topik perbualan", maklumlah, anda orang muda, manalah tahu sangat nak bual-bual dengan orang yang lebih tua, lebih-lebih lagi jika anda semamangnya adalah seorang yang pendiam. Fuh!!.. ini memang agak kritikal, takkan anda hanya ingin berdiam diri sahaja? Apa topik yang sesuai untuk dibualkan yer?

Jadi, disini, saya nak bagi satu tips. Jika anda adalah seorang yang pendiam dan tidak tahu apa topik yang ingin dibualkan dengan bakal mertua anda nanti.. pastikan, sebelum anda datang kerumah kekasih anda. Tanya kekasih anda terlebih dahulu.. apakah perkara yang diminati oleh ibu bapanya?. Adakah mereka minat memancing? Minat bola? minat kereta? minat berkebun? berniaga?.. atau paling mudah.. ketahui, apa pekerjaan ibu bapa kekasih anda.

Dari situ.. maka.. bolehlah anda membuat sedikit kajian dan bacaan berkenaan perkara-perkara yang berkaitan dengan ibu-bapa kekasih anda itu. Jika ibu-bapa kekasih anda itu guru.. maka.. anda kenalah ambil tahu sedikit isu-isu berkaitan dengan guru sekarang ini seperti kes buli pelajar ke.. isu -isu yang berkaitan dengan pendidikan ke.. atau apa-apa sahaja isu yang berkaitan.

Saya tahu.. mungkin anda kurang minat dengan isu-isu tersebut.. tetapi.. untuk menambat hati bakal mertua anda.. anda perlu tahu serba sedikit tentang perkara-perkara yang bakal mertua anda minati. Barulah boleh "mahsyuuukkk" orang kata. Tetapi.. jika pekerjaan bakal mertua anda adalah pegawai penyelidik kimia dan anda sememangnya tidak tahu apa-apa langsung tantang kimia. Maka.. bincangkanlah isu-isu umum.. seperti.. cuaca.. jerebu.. kuih raya.. buat sendiri ke beli.. jualan murah.. dan sebagainya. (sebab itulah saya cadangkan anda berjumpa sewaktu menyambut hari raya.. banyak sikit idea boleh dibualkan). Walau apa-apa pun isu yang anda bualkan nanti.. pastikan anda bersetuju dan bersependapat dengan kenyataan-kenyataan serta ayat-ayat bakal mertua anda itu. Ini bukanlah waktu yang sesuai untuk anda berbahas dan menunjukkan kehebatan anda berpidato... bak orang kata.. "angguk"kan sahaja selagi mana ia tidak bertentangan dengan syariat agama.

Tips #4 : Rajin-rajinkan diri

Khas utk bakal menantu perempuan, kalo anda lelaki...borak2 ngn bakal pak mertua je..ngeh3..
Jika lelaki, kedatangan ke rumah bakal mertua lebih sesuai dengan duduk dan berbual-bual. Tetapi bagi perempuan, jika anda datang ke rumah bakal mertua anda, tunjukanlah sedikit kerajinan anda. Mungkin anda boleh ke dapur membantu memasak atau membuat air ataupun membasuh pinggan mangkuk selepas makan (sesuai jika kedatangan anda sememangnya dijemput khas untuk makan tengahari atau malam bersama keluarga bakal mertua anda). Yer.. mungkin cara ini agak kelihatan seperti ke"kampung"an sedikit.. tetapi.. hasilnya tidak pernah mengecewakan..Tak percaya? Anda boleh cuba...Sumber :  MasKahwin Mohd Suhaimi a.k.a Shuth
Aku tau mesti banyak lagi petua2 utk mereka yg nak berkawen nih...tapi aku malas nak cari, sebab aku taknak belum kawen lagi...so, sesape yg rasa gatal nak kawen tu, pandai2 la cari sendiri ye... ;)
Wasalam... =)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...