Friday, March 25, 2011

TimePiece:Bell & Ross

Salam,

Jam tangan atau dlm bahasa org kampung aku "timepiece", merupakan alat yg penting utk tentukan masa...memang la zaman sekarang orang bergantung pada henset je kalo nak tengok waktu...tp kan lebih senang kalo ada jam tangan yang melekat je kat tangan...takpayah susah2 nak keluarkan henset dlm kocek...





Design pon banyak, tak semestinya design yg cantik2 tu mahal...kadang2 boleh cari kat pasar malam je...sebagai contoh jam yg aku pakai sekarang ni 
|
|
v

harga dia RM18...takde brand pon..tapi kalo nak cari yang branded mcm TagHeuer, Bell&Ross, Guess, Gucci, Yifalian, Nike, Louis Vuitton....yg tu mmg mahal...tp bak kata cikgu Bahasa Melayu...alah membeli menang memakai...
Aku taknak beli jam yang mahal2 ni...beli yg murah2 sudah...asalkan cantik&simple..lagipun aku suke tukar2 jam..boring kot pakai jam yang sama je...sbb tu aku beli yg murah, tak bazir duit....

Skang ni, aku minat ngn jam Bell&Ross...syarikat dia dari Switzerland...kita memang tau bahawa orang2 Swiss ni mmg terer bab buat jamtangan  ni...design dia simple, tp stylo-mylo (pinjam word Amil)

Dicipta pada tahun 1993 oleh Bruno Belamich ngn Carlos Rosli Rosillo, so jenama Bell&Ross ni diamek dari nama family dorg...disebabkan jam keluaran dorang pernah dipakai oleh astronaut bernama Reinhart Furrer utk misi ke angkasa lepas, maka jam ni telah terkenal dan feymes...geng2 racing Formula 1 pon pakai gak jam ni..mungkin disebabkan design dia yg simple...ye la, org tgh bawak kereta laju2, sempat tengok sekejap je kt jam...mana sempat nak belek lama2...elok2 naik keta F1, tak pasal2 naik ambulans plak... 
Ni haa sample jam dari Bell&Ross...

yang tengah tu memang pening nak tengok... @_@


yang ni pon style gak...tapi mesti mahal punyer...aku rasa dlm RM200+...huhu


aku suke konsep dia...lain dari yang lain...jamtangan takde jarum, tapi bukan jam digital...dia ambil konsep mcm penimbang berat tu..disc kt dalam yg akan berpusing...

Asalnya, jam ni direka utk golongan professional mcm tentera, juruterbang, pakar bom dan sebagainya...dlm erti kata lain, jam ni memang direka supaya tahan lasak...so, memang tahan lama la...

erk,, yang atas ni bukan golongan profesional nih...dorang ni model jek.. xD


haa, yang ni baru profesional...huhu


eh, yang ni takde kaitan....TERpromote iPhone plak...huhu
btw, Bell&Ross ada keluarkan apps utk pengguna iPhone..mcm yang korang tengok kat atas ni...
*utk pengguna iPhone original saje...iPhone keluaran dari China, tak layan... :P

Untuk sesapa yg berminat, boleh la pergi kat website Bell&Ross ni...

Eh, lupe plak nak gtau...aku pon ada jual sebijik jam Bell&Ross...harga RM100 termasuk caj penghantaran...ni haa gambar jam yg aku nak jual...sesapa nak beli kontek aku kat 0139475646 (Ami Faiz)


OK,thanks for reading...wasalam =)

3 comments:

izzat said...

nak inform kau..jam bell ross tak ada yang jual rm200..kalau replica/fake tu ada la..
tapi, kalau original, paling murah USD 1500...ada yang sampai RM20 000..jangan ingat aku tipu..bell ross memang mahal gila bapak

FahmiFaiz said...

yup, memang betul..kalo ori, aku tgk ade yg harga RM16 000...

bagi aku, kalo beli RM16 000, kita bukan nye beli jam..tapi kita sebenarnye beli jenama Bell&Ross tuh..jenama yg membuatkan sesuatu produk tu jadi mahal..

Sbb tu aku prefer jam replica..walaupon bukan ori, tapi okey la..as long as it serves its function..lagipon, aku bukan ada gaji rm15... ^_^

FahmiFaiz said...

opss, silap..typo error..

"lagipon, aku bukan ada gaji RM15 000 sebulan.." =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...