Monday, August 23, 2010

Orientasi PALAPES UniMAP Intake ke-6

Salam,
Pada 19hb hingga 22hb Ogos 2010, minggu orientasi Palapes telah diadakan di Kolej Kediaman Wang Ulu…secara overall, orientation yg mmg best…Intermediate tunjuk cara nak kilat kasut, layout pegawai, dll…Palapes bukan stakat memerlukan kemantapan fizikal atau tubuh badan…tp, yg paling penting ketahanan mental..kalo mental xkuat, mula la nak keluar baris..sbb xtahan kena PT..

Logo PALAPES


Petang tu, ktorg kena Physical Training aka PT kat padang…mmg best..mcm2 PT yg ktorg xpenah buat dorg tunjuk…dari skuad jump yg biasa, sampailah ke airborne (stail terjun udara..mmg best..haha)
Cuma ktorg xberkesempatan  nak buat CommandoRest…Inter xbagi..bahaya sgt..lgpon bulan puasa, inter takut ade effect kat ktorg.. (sayang jugak Inter kat Junior ni..haha). Aku paling xboleh tahan buat starjump…buat 5kali pun dah letih..sampai hari ni lenguh lagi tgn2 aku ni..

Malam tu, kitorang diajar cara nak buat wardance (tarian perang). Tujuan wardance adalah utk naikkan semangat askar dlm battle…ktorg dimaklumkan setiap pasukan ada wardance masing2…xkira la Palapes, RAMD, atau apa2 sekalipon…tetiba aku teringat kat pasukan 10 Briged PARA…dorg ni geng2 komando…cmne la dorg punyer wardance..mesti gempak gila…aku nak cari kt Youtube pon xbleh…UniMAP ni dah block laman web video/file sharing..huhu…kalo nak bukak youtube, tpaksalah aku guna broadband…
Wardance Palapes UniMAP pon hebat gak…intro dah mcm Crows Zero…mmg berlari sungguh2…malam tu sempat gak la aku mengetuai group aku wat wardance…hehe..merasa jugak la jd ketua wardance.. =D

Then, pagi esoknye Young Officer aka Y.O. akan check bilik ktorg...dorg ni dah ditauliahkan pd bulan 6 tahun 2010, skarang ni pangkat dorg Leftenan Muda..aku harap aku bleh bertahan dlm palapes sampai jd mcm dorg..
Pagi tu, ktorg kena kemas bilik stail layout pegawai…biasa la, ktorg kan bakal jd pegawai..hehe..
Disebabkan aku dari Kg.Wai, bilik yg aku duk kt Wang Ulu tu stakat bilik tumpang je la..nak kemas lebih2 pon malas..akibatnya, kena la pumping 20kali dan Y.O. tenyeh habuk debu kat pipi aku ni..hehe
Lepas para Y.O. siap check aras ktorg, satu aras kena panggil berbaris kt luar…mcm2 Physical Training (PT) ktorg kena…starjump, sukhoi, front support (pumping)…semua ni disebabkan rumah aku dan kawan2 yg xkemas…haha

Tp, yg paling best bila ktorg ‘dinaikkan pangkat’ jd Skuad Artileri…pergh, nama skuad ni mmg stylo,kn?haha..padahal kena PT yg teruk gak… =D Letih nak angkat ‘muncung’ meriam ktorg…kena tembak 30o menghala ke kanan…impact in 10seconds…BOOM..haha..
Kalo 30o atau 90o ktorg bleh tahan lagi, tp kalo 2o atau 1o, mmg seksa la…huhu..tp, aku rasa lg baik jd skuad artileri drpd jd skuad ribena…skuad ribena kena starjump brape kali entah…nasib baik aku xkena mcm dorg..huhu

Aku ni jenis yg minat PT..aku pon xtau nape…tp, mmg suka kena denda gitu, dgn cara ni je aku bleh tau keupayaan sebenar badan aku…adakah aku bleh tahan pumping 50kali..erm, xboleh kot..hehe..
Pagi ni, bila datang kuliah, mmg ramai geng2 Inter..aku nak tegur pon takut…(dorg pesan, kalo jumpa inter atau senior, tegur la)…tp, aku sempat tegur Tuan Muadzam je la… (p/s: Tuan, saya mmg respek tyme tuan buat demo PT Ribena..hahaha)

Aku nak letak gambar kat blog ni pon xboleh, salah satu sebab nye ialah ktorg xboleh tunjuk latihan ketenteraan kt orang awam…semua PT ni rahsia..kalo org awam tgk, mybe dorg akan igt mcm mendera, padahal xde pon…ktorg enjoy je buat semua ni..hehe (asalkan elaun masuk..ngee)
Lagi satu sbb nye, aku xbawak kamera, nak snap picture dgn ape? =D

Ok la, setakat ni la dulu…ketemu lagi di lain hari ya…
Wasalam… =)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...