Saturday, April 23, 2011

Balik Nanti Aku Nak Install LINUX...

Salam,

Petang tadi aku gi Kangar lepas solat Jumaat...cm takde keje gi Kangar, padahal exam dah ibarat isi dengan kuku...dah dekat..bak kata cikgu English, exam is around the corner..

Mula2 aku ingat nak gi Kangar utk deposit duit tambah nilai (top-up) je...ye lah, dah ramai orang mintak topap ngn aku..tapi disebabkan tgh pokai (elaun tak masuk lagi) aku terpaksa cakap sori kat dorang...

After deposit duit kat Maybank tu, aku ingat nak terus balik naik bas pukul 3.30ptg...tetiba hati ni terus terpikir nak singgah kat CC jap..kalo aku balik pukul 3.30ptg, bleh jumpe dgn 
cik ninja...huhu :(

Dah lama tak main NFS Most Wanted....aku taksuke main Underground, sbb scene dia waktu malam..lagipon Underground takde polis,takbest...kalo main Undercover plak, banyak drama..aku nak race, bukan nak tengok drama.. =.="

Best woo bergelut ngn polis nih...main langgar2 kereta polis...mcm main bumper car kat funfair tuh... :DD



Tengah best2 main NFS tuh, tetiba ada mesej masuk...Encik Zulfadhli dari bilik Lan suruh topap...haa, kan dah cakap..nasib baik aku dah deposit duit..aku reply..

"Kejap eh...line topap busy sket.."

Pastu aku sambung balik, tengah bawak kereta laju nih...vroomm...vrooomm..pastu cik nuyen aka cik ninja plak mesej..mengatakan bahawa encik henfon nye tercicir dlm bas..baru jumpe kata nye...nak tau cerita beliau lebih lanjut serta terperinci? Klik kat sini... ;D


Lepas bertanya berita dgn cik nuyen, aku sambung bawak kereta kaler biru gelap nih...tengah bawak 117mile per hour tuh...sempat gak aku printscreen..hehe
Elok2 sikit je lagi aku nak langgar tollbooth tuh..(saya suke langgar tollbooth), tetiba keluar lagu XPDC- Puing Cinta...itu menandakan incoming call...rupe2 nye ummi talipon..terpaksa aku tekan kekunci Esc kat keyboard...dan tekan butang kaler hijau kat henset..

Beliau menanyakan tentang masalah BlueScreen of Death...kata nye bende ni baru jadi..maybe disebabkan installation broadband yg agak kalut semalam...

Semalam aku jadi technical support utk parent aku, dorang pening camne nak install broadband punyer software kt komputer rumah aku tuh...

Dan hari ni, ummi plak call sebab muncul bluescreen...aku mmg leceh ngn bluescreen nih..laptop aku ni entah brape puluh kali keluar bluescreen...lebih 3kali aku format balik netbook tersayang nih...

*bluescreen of death yg sangat dibenci ramai...
So, aku pon guide la mak aku tuh camne nak recover balik...dari tekan F8..masuk Safe Mode..tapi kata beliau, still keluar bluescreen tuh...adeh, kalo aku ada kat rumah tyme tu kan senang..boleh aku godek2 komputer tu..buat apa yg patut...takyah nak bagi penerangan kat talipon...

Tetiba, ummi aku baca apa yg tertulis kat bluescreen tuh...dengan harapan agar aku boleh solve problem tu..

"A problem has been detected and Windows has been shut down to prevent....blablabla"

Haha, aku nak tergelak pon ade...tapi aku biarkan je beliau baca semua benda tu..at least mak aku tu boleh speaking omputih dengan lancar hari ni..bukan nye selalu.. :D

Hmm, setelah aku pikir2..rasa nye kena bawak gi kedai jugak kot..suruh format balik..banyak problem la pakai Windows nih...tu aku rasa nak install Linux je kat laptop aku dan komputer rumah tu..senang sikit..virus pon takboleh nak masuk..

Jadi, Balik Nanti Aku Nak Install LINUX... :-)

Sekian, wassalam =)


3 comments:

nuyen said...

heee, nama kite pun ade :P

cik favthen said...

salam..tumpang tanya...install linux ni perlu ade dua hardisk ke?

FahmiFaiz said...

wassalam, nak install linux takperlu dua hardisk..pakai satu hardisk pun boleh..
Nak tau lebih lanjut, bleh tanya kawan saya (Adam) kt poslambat.blogspot.com
Dia expert..try komen kt blog dia :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...